Proxmox VE – Open Source Virtualiserings Platform

Proxmox VE er en open source hyper-converged og clustered virtualiserings platform, hvor du kan afvikle virtuelle maskiner (med KVM) og/eller Linux Containers (med LXC). Proxmox er et rigtig godt alternativ til VMWare og HyperV.
Proxmox Logo

Proxmox er en open-source virtualiserings platform, hvor du kan afvikle virtuelle maskiner (med KVM) og/eller Linux Containers (med LXC). Du kan installere Proxmox på langt det meste hardware, da Proxmox er bygget oven på Debian GNU/Linux med en patchet kerne fra RedHat. Installationen er ikke svær og minder om de fleste Linux installationer man allerede kender.

Når du har Proxmox installeret, så kan alle funktioner bruges gennem et fornuftigt og velfungerende web-interface. Har kan du indstille netværk – også bridge og bonding, tilkoble remote storage som NFS og iSCSI og selvfølgelig oprette Virtuelle Maskiner og Containers. Opretter du en VM, så kan du her installere og afvikle de fleste Operativsystemer. Her er gæsten (den virtuelle maskine) som sådan ikke klar over at den kører virtualiseret, men operativsystemet skal dog understøtte den virtuelle hardware, ligesom man kender fra f.eks. VMware. Vi har god erfaring med at afvikle Linux, FreeBSD og Windows under Proxmox. Opretter du derimod en Container er kun Linux understøttet. Dette skyldes at alt det virtuelle hardware er fjernet, og at gæsten ikke booter sin egen kerne, men kører beskyttet på værtens (Proxmox maskinen) kerne. Dette betyder mindre “spild” og en container bruger kun de ressourcer (hukommelse, cpu, disk) som dens applikationer bruger. Den starter og stopper også meget hurtigt, da den skal ikke boote sin egen kerne.

Kan Proxmox erstatte VMware eller Hyper-V ?

Hvis vi ser bort fra licenser og andre krav, som kan være udslagsgivende ved valg af virtualiseringsplatform, så siger vores erfaring med Proxmox (og Linux KVM generelt) at det er produktions modent. Vi vedligeholder Proxmox servere som har kørt i årevis, kun afbrudt af planlagte opgraderinger. Vi ser det som er en stor fordel at værten kører en “normal” Linux, hvor det er muligt at opsætte og konfigurere værts maskiner med værktøjer som Puppet, ligesom andre kendte værktøjer til f.eks. backup og monitorering også kan bruges.

Det kommer I sidste ende an på valg af hardware – da Proxmox (eller VMware / Hyper-V) ikke er bedre end dets fundament. I mange tilfælde har vi opsat Proxmox på lidt ældre hardware, som måske ikke lever op til produktions krav, men som fint kan bruges til at afvikle VM’er til bygge-maskiner, test miljøer osv.

Hvad med support ?

Firmaet bag Proxmox (Proxmox Server Solutions GmbH) tilbyder forskellige pakker hvis man ønsker adgang til support eller løber ind i problemer.

High Availability og Eksotisk storage

Proxmox gemmer på meget mere end hvad vi her har nævnt. Det er blandt andet muligt at sætte op til 16 maskiner sammen i et cluster, og afvikle VM på delt disk-system i High Availability, hvor en VM automatisk flyttes i tilfælde af problemer. Der er også understøttelse for ZFS filsystemet og mere eksotiske netværks filsystemer som GlusterFS og Ceph.

Brug for hjælp til Proxmox?

Kontakt os og hør om mulighederne for at bruge Proxmox til virtualisering, eller få hjælp til eksisterende opsætninger.